Intervju sa poslodavcem

Poslovni ili selekcijski intervju je razgovor na koji vas je pozvao poslodavac nakon vašeg ulaska u uži krug kandidata za poziciju na koju ste se prijavili. Prilikom intervjua pruža vam se mogućnost direktne prezentacije potencijalnom poslodavcu i upoznavanja kompanije. S druge strane, poslodavac tada upotpunjuje sliku o vama i procjenjuje vašu motivaciju, sposobnosti, komunikacijske vještine i mogući doprinos kompaniji. Prednost intervjua je dvosmjerni vizuelni i verbalni kontakt koji ostvarujete. Ovaj način predstavljanja može dati dobre i loše rezultate, sve u zavisnosti koliko ste se ozbiljno spremili za razgovor.

Nemojte se iznenaditi ako vas neka kompanija pozove i na testiranje prije intervjua. Zapravo, tu se najčešće radi o psihološkom testiranju kojim se utvrđuju vaše sposobnosti i crte ličnosti. Nakon ovog selekcijskog postupka, slijedi intervju. Ponekad tokom selekcijskog procesa možete biti pozvani na više od jednog intervjua. Sam intervju može trajati od petnaestak minuta pa do preko sat vremena ovisno o poziciji na koju se prijavljujete i zadacima radnog mjesta. Bez obzira na dužinu trajanja intervjua potrudite se da vi pričate bar pola vremena.

Predznanje o poslodavcu
Vaša biografija vam uveliko pomaže da dođete do razgovora sa poslodavcem. Međutim, poslodavac odabire osobu, a ne samo dobro napisanu biografiju. Ako ste detaljno pratili ovaj Vodič već vjerovatno dosta znate o kompaniji u koju ste pozvani na razgovor. Ipak, bitno je da produbite svoja saznanja. Znanje i motivacija su ključni faktori za uspjeh, no nemojmo zanemariti i detaljnu pripremu. Informacije o poslodavcu možete dobiti putem izvora informisanja koje smo ranije opisali. Pokušajte naći odgovore na sljedeća pitanja:

 • Čime se firma ili ustanova bavi? Koje usluge pruža? Ko su korisnici tih usluga?
 • Kakva je perspektiva razvoja firme? Zbog čega je uspješnija ili manje uspješna od ostalih? Ko su konkurenti i partneri komapnije?
 • Kakva je organizaciona struktura i veličina firme, odnosno ustanove? Kakva je struktura zaposlenih?
 • Kakvi su radni uslovi? Da li postoji kodeks odijevanja?
 • Ko je vaš neposredni supervizor?


Također ukucajte na internetu naziv firme, odnosno ustanove pa ćete možda pronaći neki članak iz dnevnih novina ili web stranicu ili dodatni podatak koji vam može poslužiti prilikom razgovora. Iskoristite tokom razgovora ono što ste saznali i pokažite da ste se dobro informisali i da ste se dobro pripremili.

Gdje sam ja u svemu tome?
Kada prikupite dovoljno informacija o poslodavcu, ovisno od načina na koji ste došli do razgovora (putem oglasa, vlastita inicijativa, mreža poznanstava i sl.), pokušajte osmisliti koje poslove biste vi obavljali u toj firmi ili ustanovi. Možete si pomoći ako definišete odgovore na sljedeća pitanja:

 • Da li imate dovoljno znanja da obavljate radne zadatke? Šta biste morali dodatno učiti?
 • Da li imate ideju kako bi unaprijedili posao?
 • Koje su vaše vještine i dostignuća komplementarne sa onima koja se traže za posao za koji aplicirate?


Pitanja koja postavljaju poslodavci
Kada govorimo o razgovoru za posao, morate na umu imati vaš cilj, a to je da želite zaposlenje! Ne znate sa kakvom osobom ili osobama ćete se susresti, ali način na koji će se razgovor odvijati možemo pretpostaviti. Da se ne biste zbunili, a ujedno i da biste smanjili tremu, pripremite odgovore na najčešća pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao. Razmislite o tome šta želite reći, šta sakriti, a šta saznati od poslodavca. Odredite način na koji ćete "zamaskirati" svoje slabosti i okrenuti ih sebi u prilog. Pažljivo pročitajte sljedeća pitanja koja poslodavci često postavljaju na intervjuu s datim savjetima.

Poslodavac tokom razgovora najčešće postavlja pitanja kako bi procijenio:

 • vaše sposobnosti i kompetentnost;
 • da li posjedujete neophodne vještine i/ili iskustvo;
 • motive vašeg interesovanja za radno mjesto;
 • da li se kao osoba možete uklopiti u kompaniju;
 • entuzijazam, kreativnost, spremnost na timski rad, komunikativnost...
 • vaše slabe točke i snalaženje u zahtjevnim situacijama.


Recite nam nešto o sebi

U kratkim crtama predstavite svoje obrazovanje, radno iskustvo (volontiranje/stažiranje), sposobnosti i dovedite ih u vezu sa zahtjevima posla, istaknite neka svoja dostignuća, specijalne vještine koje posjedujete, strane jezike ako ih govorite. Prepričajte svoj CV stavljajući akcenat na ono što je značajno za to radno mjesto, ali nemojte iznositi lične podatke koji nisu relevantni za posao. Ostavit ćete pozitivan dojam na poslodavca sa sigurnim i samouvjerenim odgovaranjem na pitanja.

Zašto želite da radite upravo posao za koji ste aplicirali i zašto želite da radite kod nas?
Kada odgovorate na ovo pitanje imajte na umu da je cilj intervjua da kompanija, odnosno ustanova dođe do kandidata koji najbolje odgovara zahtjevima radnog mjesta. Prema tome, vaš odgovor treba da ide u smjeru kako vaše iskustvo, vještine i stručnost čine vas efektivnim i efikasnim članom tima buduće institucije. Potkrijepite vaš odgovor konkretnim primjerima naglašavajući kako u okviru buduće kompanije očekujete da ćete razviti vaše vještine i očekujete još bolje rezultate. Također možete reći da, iako ste ranije tražili mogućnosti za zaposlenje, do sada niste imali priliku da iskoristite sve svoje potencijale kao što bi ste to mogli na ovom radnom mjestu. Uvijek kroz vaše odgovore prikažite kako ste upoznati sa radom institucije, poslovima i zadacima koje obavlja, kao i zahtjevima koje postavlja. Osoba koja je dobro upoznata sa institucijom je i veoma zainteresovana da radi u njoj.

Koje su vaše dobre strane, a koje slabosti?
Ovo pitanje će se javiti tokom svakog intervjua. I baš odgovor na ovo pitanje može pružiti ispitivaču realan utisak na koji način se vi uklapate u zahtjeve radnog mjesta. U vašem odgovoru treba da prikažete vaše dobre strane koje su kompatibilne sa pozicijom na koju konkurišete. Zavisno od pozicije za koju aplicirate, možete naglasiti vaše obrazovanje, dodatna znanja, neke tehničke kvalifikacije, zatim možete spomenuti vještine koje ste stekli iz ranijeg radnog iskustva kao što su analitičke, organizacione sposobnosti ili vještine planiranja, poslovnog pisanja, itd. Naglasite i neke vaše lične osobine koje se traže u opisu posla kao što su komunikativnost, fleksibilnost, odgovornost i sl. potkrjepljujući ih konkretnim primjerima iz vašeg radnog ili životnog iskustva. Najvažnije je da istaknete one osobine za koje pretpostavljate da su značajne za to radno mjesto. Drugi dio pitanja se odnosi na vaše slabosti, ali ako ih iznesete na pravi način mogu se predstaviti kao i vaše jake strane. Najjednostaviji način predstavljanja vaših slabosti je da govorite, ipak, o vašim pozitivnim osobinama minimizirajući ih. Također,predstavite vaše slabosti kao rješiv problem.

Koji su vaši ciljevi u karijeri?
Ova pitanja mogu biti definirana na različit način, ali sva imaju isti cilj da ocjene vaše profesionalne planove i da li su kompatibilni sa pozicijom za koju aplicirate. Prema tome, vaš odgovor treba da se dotiče glavnih dostignuća tokom karijere i onih koji su povezani sa nekim ciljevima željene pozicije.

Zašto bismo angažovali vas, a ne nekoga od ostalih kandidata?
Predložite neko rješenje za problem koji ste uočili da postoji u firmi. Osvrnite se na konkurentske firme, odnosno ustanove i pokušajte dati prijedlog za unapređenje rada firme/ustanove. Ukoliko imate radnog iskustva, osvrnite se na neki problem koji ste uspješno riješili na prethodnom radnom mjestu. Istaknite da znate raditi taj posao i da ste spremni daljnje usavršavati vaše znanje.

Da li imate drugih planova za zaposlenje?
Istaknite da ste proučavali ostale ponude, ali da ste posebno zainteresovani za ovu oblast i posao koji se nudi. Ako vam poslodavac nije postavio pitanje o tome zašto želite raditi kod njega/nje, ovo je prilika da pomenete saznanja o firmi/ustanovi i načinu na koji baš vi možete unaprijediti rad firme.

Neuogodna ili škakljiva pitanja
Ispitivači vam mogu postaviti i neuogodna ili škakljiva pitanja koja imaju cilj da prosude vašu reakciju, stav, nivo zrelosti, slabosti i sposobnost promišljanja. Takva pitanja mogu se odnositi na bivšeg šefa, otkaz s radnog mjesta i sl. Bitno je da ostanete smireni, iskreni, diplomatični i objektivni. Najbolji odgovor treba da se fokusira na rješenje i pozitivan ishod radije nego prebacivanje krivice na nekog. Nemojte nikada nikog ogovarati i nemojte lagati. Ne dajite suvišne komentare o bivšim ili sadašnjima poslodavcima, čak i ako imate negativno mišljenje. Važno je da ne pokažete određene frustracije ili bijes te da se pokažete kao osoba koja je prerasla prošlost i izvukla pouku iz prošlih iskustava, iako su bila neprijatna.

Koliku plaću očekujete?
Ponekad će vam postaviti i pitanje vezano za vaša očekivanje u pogledu buduće plaće ili informacije o vašoj sadašnjoj zaradi. Ako ignorišete ovaj zahtjev i ne navedete tražene informacije, riskirate da vas eliminišu iz užeg kruga kandidata. Ipak, umjesto nekog tačnog iznosa možete navesti neku donju i gornju granicu iznosa očekivane zarade i naglasite da je plaća stvar pregovora, kao i da ste fleksibilni i da ćete se moći prilagoditi strukturi zarade u kompaniji. Ovo su samo neka od čestih opših pitanja. S obzirom da svaki posao i svaka struka ima svoje specifičnosti, poslodavac će često postaviti i stručna pitanja, a to je svakako vaš teritorij.

Pitanja koja vi možete postaviti
Pred kraj intervjua često ćete dobiti priliku da i vi postavite pitanje ispitivačima. Postavljanjem nekoliko pitanja, koja ste ranije smislili, možete iskoristiti priliku da pokažete koliko dobro poznajete stanje u branši i da ste zainteresovani za razvoj karijere u toj oblasti. Iskoristite ovaj dio i da kažete ono što niste imali priliku reći ranije tokom intervjua i da se informišite o daljnjem toku procesa izabira kandidata, ali ne potežite pitanje o plaći ukoliko sam ispitivač ne kaže nešto o iznosu. Također, nemojte dopustiti da vaša pitanja budu isuviše komplikovana.
Vaša moguća pitanja su:

 • Možete li mi opisati odgovornosti i obaveze vezane za ovo radno mjesto?
 • Kako izgleda uobičajen radni dan na ovom radnom mjestu?
 • Koje kvalitete očekujete da bi osoba za ovo radno mjesto trebala imati?
 • Da li postoji mogućnost profesionalnog usavršavanja u Vašoj firmi?


Vi postavljate pitanja da biste pokazali poslodavcu da:

 • dobro poznajete i cijenite sebe i svoje znanje;
 • da ste se dobro pripremili za razgovor;
 • da ste više nego sigurni da želite taj posao i da ste bolji od drugih kandidata.


Savjeti za ponašanje prije, tokom i nakon intervjua
Prije intervjua dobro se naspavajte i odmorite kako biste na intervjuu bili svježi i skoncentrisani. Također, razmislite što ćete obući. Potrudite se da izgledate profesionalno i uredno. Na intervju dođite tačno u zakazano vrijeme. Pri prvom susretu sa osobama koje će vas intervjuisati nasmiješite se i gledajte ih u oči. Ne sjedajte prije nego vam ponude da sjednete. Sačekajte da vam on/ona, odnosno oni prvi pruže ruku i uzvratite srdačnim rukovanjem. Nakon pozdrava i međusobnog predstavljanja, možete započeti razgovor zahvaljujući se na pozivu za intervju.

Sugovornicima se obraćajte uvijek sa 'vi', bez obzira i ako je atmosfera na intervjuu opuštena. Tokom intervjua nastojte tačno odgovarati na postavljena pitanja i potkrijepite vaše odgovore argumentima i konkretnim primjerima iz vašeg radnog ili životnog iskustva. Pokažite kako se posao uklapa u vaš plan buduće poslovne karijere i lične vizije o profesionalnom razvoju. Također, izrazite želju za daljnjim usavršavanjem, ali i volju za radom i postepenim napredovanjem. Ne odgovarajte samo sa ne ili da, ali pazite i da ne budete preopširni. Ne prekidajte ispitivača tokom postavljanja pitanja i uzmite sebi slobodno malo vremena za razmišljanje o odgovorima. Pažljivo birajte vaše riječi i nastojte da djelujete samouvjereno, ali ne i umišljeno ili vulgarno. Ukoliko se našalite, učinite to s mjerom. Budite srdačni i održavajte konktakt s očima sa sugovornikom, ali nemojte biti prenapadni. Pazite na vaš govor tijela koji može odavati vašu nervozu ukoliko lupkate nogom, prstima, dirate često kosu i sl.

Vaše ponašanje tokom samog intervjua je veoma bitno i ostavlja značajan utisak na poslodavca i utječe na cijeli ishod vašeg konkursa za posao. Prije svega, pazite da vam trema ne izmakne kontroli. Na postavljena pitanja odgovarajte polahko i smireno. Pozivom na intervju ušli ste u uži krug kandidata za posao i ako ste se dobro pripremili za intervju nemate razloga za tremu.

Ko može odoljeti iskrenom OSMIJEHU? Osmijeh opušta ljude i potiče pozitivne osjećaje. Ne možete pogriješiti ako osobe na intervjuu pozdravite sa osmijehom! Ako ne djelujemo pozitivno, neće nas ni drugi tako doživljavati.
Potrudite se da:

 • uspostavite kontakt očima;
 • se rukujete sa prisutnim;
 • ne sjednete dok vam neko to ne ponudi;
 • opustite se;
 • se uvijek obraćate sa "vi";
 • ne pretjerate sa gestikulacijom rukama;
 • govorite jasno, ne žurite se i ne koristite poštapalice.


Nakon intervjua
Zahvalite se na pozivu za razgovor i rukujte se. Možete postaviti pitanje: "Kada mogu očekivati vaš odgovor?" i "Nadam se da sam zadovoljio/-la vaša očekivanja. Zaista mi je stalo da počnem raditi u vašoj firmi" i sl.

Izvor "Abeceda karijere"